Prepararea salatelor (I)

         

 

      Puţine mâncăruri sunt atât de rău tratate ca salatele. Vă aduceţi aminte de câte ori aţi văzut salate apoase, veştejite, fără gust cu plante atât de ciopârţite încât păreau deja mestecate?! Motivul principal pentru care salatele sunt adesea preparate într-un mod deprimant este acela că necesităţile în prepararea lor sunt atât de simple, încât ajung să fie trecute cu vederea, fiind considerate lipsite de importanţă. Odată ce am dobândit abilitatea de a le prepara bine şi obiceiul de a le mânca zilnic, salatele “obişnuite” ni se vor părea insipide.

      Pentru ca o salată să-şi merite numele, ingredientele ei  trebuie să fie pe cât posibil bine uscate înainte. Uleiul trebuie să fie adăugat primul, mai apoi condimentele şi, în final, dacă este cazul, un sos.

      Amestecarea unei salate constă din apucarea, cu delicateţe, a ingredientelor între o furculiţă şi o lingură (de preferinţă mari şi din lemn), din ridicarea lor la 10-15 cm deasupra vasului şi amestecarea lor uşoară atunci când sunt lăsate să cadă în vas. Amestecăm salata pentru:

- a permite uleiului să adere la componentele uscate, izolând astfel suprafeţele acestorade oxigen (care poate distruge vitaminele) şi de umezeala (care poate “suge”vitaminele, mineralele şi aroma);

- a dispersa şi fixa condimentele care vor adera la ulei şi vor da un gust delicios;

- a impiedica sarea sa extragă lichidele din legume, ceea ce ar determina veştejirea lor imediată şi ar permite vitaminelor şi mineralelor să se dizolve în sucurile rămaseîn vasul de salată (cel mai important).

      Daca legumele nu sunt bine scurse, dacă un ingredient umed este adăugat înainte de amestecare sau dacă folosim un sos astfel încat oţetul să umezească ingredientele, uleiul nu va adera la suprafaţa legumelor; condimentele nu se vor dispersa bine; legumele se vor ofili; sucurile ducând cu ele delicioasele arome, zaharurile, uleiurile parfumate, vitaminele şi mineralele vor fi extrase de sare. Fragezimea şi gustul delicious se vor pierde astfel rapid fără a mai putea fi recuperate.

 

 Sursa: "Din tainele alimentaţiei lacto-vegetariene" - Editura Deceneu, 1997 

 


Sarea....leac pentru toate Pizza perfectă pentru familia ta Spaghetti cu scoici Saint Jacques 9 sfaturi de nutritie corecta! Cartoful Combinatii de alimente compatibile si incompatibile 10 mituri despre nutritie Este sanatos uleiul alimentar? Calciul si magneziul, minerale esentiale pentru organism Rolul fierului in organism Rolul alimentatiei in fitness - Aminoacizii Importanta apei in curele de slabire Metode care te ajuta sa fii mai energic pe timpul zilei!!! Painea Alimentatia pe grupe sangvine Glucide Acneea nu e doar o boala a adolescentei Cura de slabit in numai 13 zile Regimul Okinawa Cafeaua!! Bananele-elixirul tineretii Ortorexia (obsesia) pentru alimentatia sanatoasa Importanta calciului! Caracteristicile marului Mierea si proprietatile sale Cocktail cu Pepene Verde Pepenele galben Totul despre soia Gulia!!! Morcovul!! Efectele scortisoarei!!! Varza-medicament miraculos! Dieta de iarna-ketogenica Efectele cepei!!! Usturoiul in viata noastra!!! Alimente sanatoase pentru a dormi mai bine Caracteristicile oului!! Avantajele ciocolatei!!! Dieta de ingrasare Cinci mituri populare despre nutritie, demontate Carbohidrati Componentele energizantelor!!! Ce sunt fibrele? Rolul vitaminelor in viata de zi cu zi!!! Lipidele Sarea iodata Miracolul Ceaiului verde!!! Proteinele Bulimia Importanta apei in viata noastra!!! Cerealele integrale pentru sanatatea dumneavoastra Dieta cu lamai Trucuri si sfaturi practice Dieta in cuplu Beauty Drinks - bauturi hipocalorice Diete pentru vara - scapa rapid de kilograme Alimentatia si sanatatea Prepararea salatelor (II) Prepararea salatelor (I)

Oferta speciala

Almette Smantana 150g ...

Pret: 6.8 Lei

Oferta speciala

Neumarkt 0.5l ...

Pret: 2.2 Lei

Oferta Speciala

Banane 1kg ...

Pret: 6.8 Lei

Oferta Speciala

7 Days Max Ciocolata 90g ...

Pret: 2.5 Lei